Genç müzisyen kardeşim, bu sohbette birikim ve deneyimlerimi aktarırken, sanatta taklit etmek, müzikte evrensellik – yerellik ve sanatçı medya ilişkilerinden söz edelim istedim.
Genç müzisyenler ve sanatçılar çok beğendikleri ustaları taklitle başlarlar işe. Taklit hayranlıktan doğar. Başlarda taklit etmekten korkma. Ama zaman içinde kendi tarzın ve tavrını oluşturman gerekir, yoksa özgün olamazsın. Dahası çok çabuk unutulur gidersin, esamen okunmaz.
Fransa’nın büyük sesi Edith Piaf öldüğü zaman onun gibi söyleyen binlerce taklidi vardı. İçlerinden yalnızca biri çok ünlendi: “Mireille Mathieu”. Bugün onun bile adı duyulmuyor artık.
Ama Edith Piaf ölümsüz!..
Sanatında özgün bir tavrın ve söyleyecek yeni bir sözün olsun…
Sanatta ve Müzikte Evrensellik – Yerellik
Dünyanın öbür ucuna bakarak sanat ya da müzik yapmak mı, yoksa yaşadığın coğrafyada, toplumda ve çevrende etkilendiklerini müziğe, sanata dönüştürmek mi daha doğal?..
Bu iklimde yetişmeyen bir bitkiyi ancak sera şartlarında yaşatabilirsin. Ve o fidandan bu iklimde ve topraklarda gelişen bir bitki elde edemezsin. Oysa yıllar sonra gölgesinde serinleyeceğin yüce ağaçların olsun istiyorsan, yaşadığın coğrafyanın şartlarını, renklerini, duygularını zevk ve beğenilerini göz önünde bulundurarak dik sanatının fidanlarını… Müzik için olduğu kadar tüm sanat dalları için geçerlidir sözlerim.
Bu söylediklerimden “Yerel ol ve lokal kal” anlamını sakın çıkarma!..
Gelenek külleri saklamak değil, ateşi canlı tutmaktır.
Uygar ve çağdaş dünyanın tekniklerini, yöntemlerini sonuna kadar kullan ama yerel ve lokal tatları da sanatına katmayı unutma…
Müziğinde ve kariyerinde samimi ol. İçten ol. Müziğin, sanatın da içten olsun. Senin beğenilerin önemli ama dinleyicini de göz ardı etme, hedef kitleni iyi belirle!..
İnsanların beğenileri ile senin beğenilerinin sentezi, müziğini, sanatını oluşturursa kitleni genişletirsin…
Son olarak medya ile ilişkiler konusunda bir iki söz söylemek isterim:
Her işte olduğu gibi sanat ve müzikte de iletişim ve medya çok önemli ve gereklidir. Medya mensupları da sanatçılar gibi çoğu kez zor şartlarda işlerini yapmaya çalışan gönül insanlarıdır. Onlara sevgi ve saygıyla yaklaş, kolaylıklar sağla ama gereksiz bir samimiyet de kurma. Özel hayatını korumaya özen göster.
Öncelikle sanatta 100 metre mi, yoksa maraton mu koşmak istediğine baştan karar vermelisin. Kısa süreli başarı ve ün için medyayı sonunda kadar kullan, medyatik ol!
Ama sanatını bir ömre yaymak ve tadını çıkarmak istiyorsan medya ile mesafeli ol. Gerekli olduğu zaman, işlerini kitlelere duyurabilmek için medya ile işbirliği yap. Ama söyleyecek sözün olmadığı zaman da susmayı bil…
Eğer, bana sorarsan çok da medyatik olma!..
İşine odaklan, başarılı olduğunda ün gelir seni bulur nasılsa…
Genç müzisyen kardeşim, her birine bedel ödediğim deneyimlerimi 3 sohbette sana aktarmaya çalıştım. Başını ağrıttım biliyorum. Ne var ki, müzikte 49 yılı geride bırakınca insan, yaşadıklarından çıkardıkları dersleri genç meslektaşlarıyla paylaşmadan edemiyor. Bu paylaşım için en doğru adresin, Popüler Müzik Sanatı Vakfı – POPSAV’ın resmi internet sitesi olduğunu hepimiz biliyoruz.
Yolun açık ve ışıklı olsun genç müzisyen kardeşim…
Sevgimle
Erol Evgin
POPSAV Onursal Başkanı