Müzisyenler Neden Sendikalaşmalı

Corona virüs nedeniyle müzik dünyası bir hayli zor durumda. Çünkü çalışma imkanları tamamen bitti. Müzisyenler ne yapacakları konusunda kararsız durumdalar. Sözünü ettiğim müzisyenler, yevmiye usulü çalışan müzik emekçileri… Ünlü olan şarkıcı ve müzisyenlerden söz etmiyorum. Peki, ya müzik emekçileri ne yapacaklar? Bu sorunun cevabını müzik emekçilerinin kendileri dahil hiç kimse bilmiyor. Sözünü ettiğim müzik emekçileri zaten yıllardır işletme sahipleri ve organizatörler tarafından hak ettikleri değerin çok altına çalışıyorlardı. Hal böyleyken, bir de işlerini sekteye uğratan bu virüsün ekonomik etkileri ile baş etmek zorunda kaldılar.

Diğer bir yandan ise bazı ünlüler “Hayat Eve Sığar” diyorlar. “Hayat Eve Sığar” güzel bir slogan. Ben de böylesine önemli ve evde kalınması gereken günlerde, ne olursa olsun herkesin evde kalmasından yanayım. Fakat hayat koşulları herkes için aynı olmadığından bazı olumsuzlukları da göz ardı etmemek gerekir. İşe gitmedikleri takdirde para kazanamayacak olan birçok insan var. Ne yazık ki hayat herkese eşit davranmıyor.

BELEDİYELERİN YARDIMLARI

Bu zorlu süreçte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın her kesimden vatandaşlara yaptığı yardımları göz ardı etmemek gerekiyor. Dün itibariyle Ankaralı vatandaşların cep telefonlarına müzisyenlerle ilgili bir mesaj geldi. Müzisyenlerin nakdi ve gıda yardımları için belediyeye başvurmaları isteniyordu. Mansur Yavaş’ın müzisyenlere yaptığı bu anlamlı desteğin diğer belediye başkanları tarafından da yapılmasını ümit ediyorum. Ekrem İmamoğlu ve Tunç Soyer’in de müzisyenlerle ilgili bazı yardımlar yapacağını düşünüyorum. Tunç Soyer’in geçtiğimiz hafta Tepecik’te erzak yardımı yaptığını biliyorum. İzmir milletvekili Özcan Purçu’nun da bu konuyla yakından ilgilendiğini biliyorum. Çok sevindirici bir gelişme.

Bazı şeylerin tam zamanı; ünlü şarkıcılara eşlik eden ve zor durumda olan müzisyenler için bir yardım fonu oluşturulması gerekiyor. Bu yardım fonunu desteklemesi gerekenler ise müzik camiasının ünlü isimleri olmak durumunda. Müzik emekçilerinin hayat koşullarının bozulmamasını sağlamak yine ünlü meslektaşlarına düşüyor. Aksi takdirde bu kriz bittiğinde ve sis bulutu dağıldığında birçok müzisyen en basit anlatımla aç kalmış olacak. Bu durumun şimdiden önüne geçmek gerekiyor. Yerel yönetimlerin canla başla çalıştığını görüyorum. Bu olumlu çabaların dışında her sektörün çok kazananları az kazananlara yardım etmek durumunda. Topyekün olarak bir mücadelenin içindeysek bu bileşenler bir araya gelmeli ve mücadeleye katılmalı. Kimse kimseyi ötekileştirmeden bu zorlu günleri atlatmalı.

Her sektörde var olan ve yevmiye ile geçinen insanlara yardım etmek gerekiyor. Gerek belediye eliyle gerekse müzikten çok para kazanan ünlü isimler eliyle müzisyenlere mutlaka yardım etmek gerekiyor.

MÜZİSYENLERİN YAŞADIKLARI ZORLUKLARI DÜŞÜNMEK GEREKİYOR

Corona virüsün bize bir kez daha hatırlattığı başka bir konu daha var. Müzisyenlerin ve tüm sahne sanatçılarının mutlaka sosyal güvenlik haklarının olması gerekiyor. Piyasadan kazandıkları ücretlerle müzik emekçileri sigortalarını ödeyecek durumda değiller. Çünkü piyasada günlük ortalama yevmiye 150-200 TL arasında. Üstelik haftada sadece 1 ya da 2 gün çalışma imkanı bulabiliyorlar. İşletmeler de artık eskisi gibi sezonluk anlaşmalar yapmıyorlar. Dolayısı ile bir müzisyenin sahneden kazandığı parayla geçinebilmesi ve aynı zamanda sigortasını ödemesi neredeyse imkansız. İşte, tüm bu nedenlerden dolayı müzisyenlerin sendikalaşması gerekiyor. Sosyal haklarının korunması için bir araya gelmeleri kaçınılmaz. Aksi takdirde Corona virüs ya da benzeri herhangi bir olumsuz durumda bu zorluklar tekrar yaşanacak. Corona virüs geçip gidince müzisyenler bu tür sosyal güvenlik konularını mutlaka gündeme almalı diye düşünüyorum.

Müzisyenlerin düşük yevmiyelerle çalışmalarının başka sonuçları da var. Örnek olması açısından söylüyorum; bir gitarist düşünün. Bugün, eli ayağı düzgün, sahnede çalınacak seviyede bir gitar almaya kalksa ortalama 4-5 bin lira ödeyerek satın alacak. Günlük 150-200 TL kazanacak ve haftanın sadece 1-2 günü çalışabilecek. Hesap ortada. Bu durumda satın aldığı enstrümanın parasını nasıl ödeyecek? Sigortasını nasıl ödeyecek, kirasını nasıl ödeyecek ve yaşamını nasıl sürdürecek? Bu soruların hepsi cevaba muhtaç sorular. Özet olarak her açıdan çok zor bir durum. Corona’dan önce de durum böylesine içler acısıydı. Corona ile birlikte işler herkes için daha da zorlaştı.

Önemli olan ne para, ne ev, ne……..

Kaan ÇAĞLAYANGÖL

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*