Müziğe yıllarını veren nitelikli yazar dostlarımızla POPSAV ın sitesinde aylık yazılarımızı yenileyerek sürdürüyoruz. Amacımız deneyimlerimiz çerçevesinde okurlarımızı bilgilendirmektir.
Okur derken yazdıklarımızın belirlenen hedef kitleye çoklukla ulaşması bizler için sevinç sebebidir. Bendeniz de hedefi belirlerken müzikte üreten kesim yani hak sahibi olan; besteci, söz yazarı ve yorumculara sesleniyorum. Böyle bir çizgi yaratmaya çalışıyorum kısacası.
Telif haklarını ve üye oldukları müzik meslek birlikleri uygulamalarını gözlüyoruz.
Doğrular, yanlışlar ve olması gerekenler açısından aydınlatmaya çalışıyoruz.
Telif Hakları Korunması bakımından 31 Mayıs 2018 tarihi kolay kolay unutulmayacak bir gün oldu.
Ülkemizin en kalabalık üye topluluğuna sahip MESAM (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği), ilginç bir Genel Kurul toplantısı yaşadı. Yaşadıklarından dersler çıkarmayı düşünürsek kaygı taşıyan bir ruh haliyle gelecek adına karamsar olmamak elde değil.
İsimler üzerinde durmak yerine adımlar, olaylar ve sonuçları üzerinde yorum yapmak daha yerinde olacaktır.
Bundan 4 ay önce Kültür Bakanlığı bir Kayyum Heyet atayarak, MESAM yönetim kurulunu görevden aldı. Gerekçe olarak Müfettiş Raporlarında yer alan hatalar ve kusurlar gösterildi. Sonra bu Kayyum heyeti; “Hayır biz Kayyum değiliz, Geçici Yönetim Kuruluyuz” şeklinde bir açıklama yaptı.
Genel Kurul’dan bir gün önce bu heyet yönetimine son verdikleri Arif Sağ ve Cahit Berkay ekibini üyelikten attı ve karışan ortalık tam bir kaosa sürüklendi.
Genel Kurul’a gelen Arif Sağ ve arkadaşları Divan a verilen bir önergeyle yeniden üyeliğe seçildiler.
Divanın verdiği bu karar üzerine tepki büyüdü ve 300 ün üzerinde bir üye kitlesi Genel Kurul’dan ayrıldılar. Ayrılanlar arasında geçici yönetim kurulu üyeleri de yer alıyordu.
Peki sonra ne oldu?
4 ay önce görevden alınan ekip gece yarısı biten oylama sonunda yeniden seçildiler ve Arif Sağ yeniden başkan oldu.
Eşine hiçbir batı ülkesinde rastlanmayacak bu olaylardan sonra ilk yorumlar maalesef siyaset kokuyordu: “AKP dayatması kayyum püskürtüldü, demokrasi kazandı.” denildi. Salonu terk eden kıdemli üyelerle birlikte bakanlık gözlemcileri ise:
“Bu Genel Kurul iptal edilir” yorumunda bulundular.
Genel Kurul’un kaos ortamından etkilenen saygın ve eski birçok üye ilk defa gördükleri üye profilinden üzüntü duymuşlardı. Yararlanan üye sıfatını taşıyan bazı üyelerin böyle bir hakları olmamasına karşın oy kullandıklarını belirttiler.
Süreci kısa cümlelerle hatırlattıktan sonra sağlıklı bir analiz yapmak gerekiyor:
1.Bakanlık tarafından atanan “Geçici Yönetim Kurulu”, MESAM’ı Genel Kurul’a götürürken krizi doğru yönetememiştir. Görevden aldığı Kurulu Üyelerini, Meslek Birliği üyeliklerini sonlandırırken;
a)Gerekçeli kararları ve belgelerini kamuoyuyla paylaşmamıştır.
b) Uzaklaştırmayı Genel kurul tarihinden bir gün önce yaparak fırsatçılık gözetmiştir.
İşlem zafiyetleriyle dolu böyle bir yol izlenince olaylı Genel Kurul’ a zemin hazırlanmıştır.
Üzüntü veren bir başka ayrıntı da Kültür Bakanlığı’nın Müzik Meslek birlikleri üzerindeki etkisi ya da bir başka ifadeyle denetim gücü hüsrana uğramıştır. Kuşkusuz çok yazık
Kısacası bu kavganın galibi yoktur.
Olan MESAM ‘ın sağ duyulu ve sabır gösteren üyelerine olmuştur.
Sonuca dayalı esas çarpıcı hareketi Fuat Güner başlatıyor. 100 ün üstünde MESAM üyesi önümüzdeki günlerde istifa edip MSG ‘ye geçme kararı aldılar. Böylelikle MESAM ciddi bir kan kaybederken MSG’nin idealist tutumu ciddi bir güç kazanacaktır.
Son cümlemizi bir atasözüyle bitirelim;
KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR
ALİ RIZA TÜRKER
POPSAV
Kurucu Genel Sekreteri